Теплоенергетика

ПОВІДОМЛЕННЯ
про намір встановлення тарифу на виробництво теплової енергії
ТОВ «АВАНТІ-ДЕВЕЛОПМЕНТ»

01 січня 2024 року

У відповідності до «Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.06.2018 №130 Товариство з обмеженою відповідальністю «АВАНТІ-ДЕВЕЛОПМЕНТ» повідомляє про намір здійснити встановлення тарифу на теплову енергію, що виробляється на установках з використанням альтернативних джерел енергії.

01.01.2024 року Іваничівською селищною радою, як уповноваженим органом, зареєстровано заяву Товариства про встановлення тарифу на теплову енергію.

Товариство з обмеженою відповідальністю «АВАНТІ-ДЕВЕЛОПМЕНТ» виробляє теплову енергію з використанням альтернативних джерел енергії/твердого палива (деревної тріски) та постачає її для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету.

У відповідності до частини 4 статті 20 Закону України «Про теплопостачання» - тарифи на теплову енергію для суб’єктів господарювання, що здійснюють її виробництво на установках з використанням альтернативних джерел енергії, включаючи теплоелектроцентралі, теплоелектростанції та когенераційні установки, для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, а також для потреб населення встановлюються на рівні 90 відсотків діючого для суб’єкта господарювання тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, для потреб відповідної категорії споживачів. У разі відсутності для суб’єкта господарювання встановленого тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, а також для потреб населення тарифи на теплову енергію встановлюються на рівні 90 відсотків середньозваженого тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, для потреб відповідної категорії споживачів.

У зв’язку із тим, що у Товариства відсутній встановлений тариф на теплову енергію вироблену з використанням природного газу, відповідно тариф на теплову енергії встановлюється на рівні 90 % від середньозваженого тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу для потреб визначеної категорії споживачів у Волинській області, який визначається Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України на кожний квартал.

Середньозважений тариф на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу у Волинській області станом на 25 грудня 2023 року для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету відповідно 3 808,28 грн за 1 Гкал (без ПДВ).

Відповідно, загальний розмір тарифу на теплову енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевого бюджету, буде становити 3 427,45 грн за 1 Гкал (без ПДВ) та 4 112,94 грн за 1 Гкал (з ПДВ), а також в розрізі видів діяльності:

  • виробництво – 2 782,91 грн. за Гкал (без ПДВ), 3 339,49 грн. за Гкал (з ПДВ);
  • транспортування – 613,73 грн. за Гкал (без ПДВ), 736,48 грн. за Гкал (з ПДВ);
  • постачання – 30,81 грн. за Гкал (без ПДВ), 36,97 грн. за Гкал (з ПДВ).

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 7 днів з моменту публікації за адресою: 01034, місто Київ, вулиця Велика Житомирська, будинок 8-А (із зазначенням у темі листа «зауваження та пропозиції до тарифів»).




Простота використання, низькі ціни, зручність, екологічність в порівнянні з вугіллям або мазутом - все це робило природний газ дуже затребуваним енергоносієм в секторі ЖКГ для виробництва теплової енергі.

Але ціни на газ зросли, даний тип ресурсу виявився не по кишені не тільки приватним підприємствам, але і державному та місцевим бюджетам. Влада і підприємства почали шукати рішення і альтернативні джерела енергії, якими можна замінити дорогий природний газ, а проекти в сфері поновлюваних джерел енергії стали цікавими для інвесторів в Україні.

У 2013 році компанія «Аванті - Девелопмент» почала вивчати роботу котелень на твердому паливі для виробництва теплової енергії, а в 2014 році даний напрямок був обраний як стратегічний для подальшого розвитку компанії.

В якості основної сировини для своїх твердопаливних котелень компанія вибрала тріску енергетичних рослин Salix Viminalis. Даний вид палива на котельні буде поставляти дочірня компанія ТОВ «Салікс Енерджі», з якою підписано партнерську угоду про постачання деревної тріски.

У 2014 році компанія «Аванті - Девелопмент» реалізувала 3 проекти з реконструкції газових котелень у смт. Іваничі (Волинська область), в результаті чого були встановлені твердопаливні котли для роботи на деревному паливі.

Загальна встановлена потужність склала 3,4 МВт теплової потужності. Реалізація проекту в смт. Іваничі дозволяє вже сьогодні економити понад 600 тис. кубів природнього газу і поставляти теплову «зелену» енергію місцевим школам, лікарні, дитячому садочку, органам місцевої влади та іншим соціальним споживачам.

Реалізація даних проектів - це перший досвід використання щепи енергетичних рослин для виробництва теплової енергії в Україні, що дозволяє успішно його масштабувати і застосовувати в інших регіонах країни. Створення такого проекту дозволяє невеликим містам закривати свої потреби в тепловій енергії за рахунок місцевих джерел енергії.

У планах компанії - розвиток аналогічних проектів в інших містах Західної України. З питань співпраці звертайтеся за телефонами в розділі «Контакти».